Математика

Наставна тема:ВЕРОВАТНОЋА


19.05.2020.

Тест за проверу знања из ове области радите данас  у времену од 10:30 до 11:25.

Рок за предају теста је до 11:30

Прочитај упутства у наставку и на почетку одељака у тесту.

Задатке прочитај пажљиво да их разумеш, реши их у свесци и дај одговор у самом тесту

Одговоре можеш да промениш све док не проследиш (предаш) тест.

Тест можеш да проследиш тeк када даш одговоре на сва питања. После успешног прослеђивања добићеш потврду о томе и моћи ћеш одмах да видиш резултат.

Aко после клика на дугме проследи не добијеш потврду о слању провери која су питања "поцрвенела" што ти показује да на њих ниси одговорио. Одговори и поново кликни проследи тест.

Кликни и ЗАПОЧНИ РЕШАВАЊЕ ТЕСТА

(линк за отварање теста је активан)

Желим ти успех у раду!

Љубомир Миленковић


11.05.2020.

НАЈАВА ПРОВЕРЕ ЗНАЊА

Тест за проверу знања из области вероватноћебиће у уторак 19.05.2020. у времену (оквирно) од 10:30 до 11:30 часова.

Осим наведене области задаци могу бити и из укупног градива за четврти разред.

У међувремену поставићу нови материјал - задатке везане за условне вероватноће и формулу потпуне вероватноће и за обнављање осталог градива (посебно комбинаторику јер се без тога не може рачунати ни вероватноћа).

О условним вероватноћама, ф-ли потпуне (тоталне) вероватноће и Бајесовој формули апостериорних вероватноћа (формуле и задатке) ОБАВЕЗНО погледаајте на РТС Планета онлине настава. Овом часу претходи још неколико квалитетних часова из области комбинаторике и вероватноће које треба да обновите.

На овим предавањима се користе неке другачије ознаке које су такође честе у употреби. на пример простор елемнтарних догађаја је овде означен великим грчким словом омега - Ω. То не треба да вас збуни јер је ствар избора и договора.


07.05.2020.

Преузмите и проучите: поље догађаја и дефиниција вероватноће са решеним примерима.

Документ је проширење претходног о појму опита и догађаја. Наставк је од 5. стране. Нисам поделио документ да би све било на једном месту ако вам затреба подсетник на претходно градиво. Читајте пажлјиво са разумевањем. Корисно је да користите свеску и да по потреби сами проверите како је нешто изведено или израчунато. Такође је добро да, ако вам нешто није јасно у тексту, потражите објашњење у неком претходном материјалу, уџбенику или на Интеренту.

На крају је задат домаћи задатак са 5 задатака за изречунавање вероватноћа у различитим опитима. Неки од нјих нису слични ни једном од решених, али би требало да их решите јер се разликују само по томе што се користе други комбинаторни објекти за одређивање броја могућих елементарних догађаја и број повољних за дати догађај.

Решења не треба да ми шаљете, али обавезно урадите овај домаћи задатак пошто ће слични задаци бити у наредном тесту - у току следеће недеље


.05 до 09. 05. 2020.

Субота, 9. мај је наставни дан и ради се по распореду за уторак

Из уџбеника научите различите дефиниције и вероватноће случајних догађаја. Анализирајте решене примере и покушајте да их после тога сами решите без гледања решења.

Није потребно да ми шаљете резултате пошто ћете добити додатни материјал и нова упутства.

До краја наставе можете очекивати још један тест који би обухватио вероватноћу, а самим тим и примену знања из комбинаторике.


02.05.2020.

РЕЗУЛТАТИ ТЕСТА СУ ОБЈАВЉЕНИ, А ОЦЕНЕ УПИСАНЕ У ДНЕВНИК


28.04.2020.

Тест из комбинаторике за оцену радите од 11:00 до 11:45.

Линк за отварање постављен

Кликни и започни решавање теста

Рок за предавање теста је до 12:00.

Прочитај упутства у наставку и на почетку одељака у тесту.

Задатке прочитај пажљиво да их разумеш, реши их у свесци и дај одговор у самом тесту

Одговоре можеш да промениш све док не проследиш (предаш) тест.

Тест можеш да проследиш тeк када даш одговоре на сва питања. После успешног прослеђивања добићеш потврду о томе и моћи ћеш одмах да видиш резултат.

Aко после клика на дугме проследи не добијеш потврду о слању провери која су питања "поцрвенела" што ти показује да наwих ниси одговорио. Одговори и поново кликни проследи тест.

Желим ти успех у раду!

СВИ НАЛОЗИ КОЈЕ СТЕ РЕГИСТРОВАЛИ СУ АКТИВИРАНИ.

Љубомир Миленковић

 


24.04.2020.

PROBNI TEST - uputstvo za rešavanje

Pripremljen je probni test koji se sastoji od dva odeljka.U prvom odeljku unesi podataka o sebi - obavezno navedi tačne podatke bez skraćivanja i to: upiši e-adresu koju si prijavio na sajtu, puno ime i prezime i izaberi odeljenje. Posle toga klikni na dugme "Sledeće" da otvoriš odeljak sa zaadacima. Uslov da otvoriš zadatke je da pravilno popuniš sva polja u prvom odeljku.
U drugom odeljku je 10 zadataka iz gradiva IV razreda. Zadatke rešavaj, ako je to potrbno, u svesci, a u testu označi ili upiši samo odgovore za koje misliš da su tačni. Odgovori na sva pitanja su obavezni. Ako neki zadatak ne znaš da rešiš označi jedan od odgovora, nema negativnih bodova. Posle popunjavanja, da bi predao test obavezno klikni na dugme "Prosledi" na dnu testa i posle toga videćeš rezultat.

Ako ne dobiješ potvrdu uspešnog prosleđivanja testa proveri šta nije u redu (trebalo bi da bude označeno crvenom bojom), a najverovatnije da nisi označio rešenje nekog zadatka.

Test rešavati u predviđenom vremenu i samo jednom.

Klikni i ZAPOČNI REŠAVANJE PROBNOG TESTA

Rešavanje testa je omogućeno 24.04.2020. od 11:00 časova. Vreme izrade treba da bude maksimalno 45 minuta, a rok za predaju testa je do 15:00 časova.

Kašnjenje početka rada biće moguće, ali uticaće na ocenu.

Testovi koji su rešavani duže od 45 minuta, ponavljani ili ako su bez jasne identifikacije učenika biće nevažeći.

Naravno ovi uslovi nisu značajni za probni test, ali važe za najavljeni test koji će biti ocenjen


21.04.2020.

ВАЖНО ОБАВЕШТЊЕ

У уторак 28.04.2020. у времену од 10:45 до 11:30, за време часа математике, ученици ће решавати тест знања из области комбинаторике. Резултати теста ће бити оцењени у дневнику.

Обновите градиво из ове области које смо радили у непосредној или онлајн настави. Потребно је обновити: скупове, скуповне релације и операције, правила пребројавања коначних скупова, пермутације, варијације и комбинације, биномне коефицијенте и биномну ф-лу.

Уз оцену на овом тесту биће вредноване и све активности у претходном периоду.

Исторемено настављамо са дефиницијом вероватноће.


13-17.04.2020.

Опит, скуп елементарних догађаја, случајни догађаји

УПУТСТВО

Проучите градиво које можеш преузти овде.

Реши домаћи задатак који је дат на крају овог материјала и решите га.

Пошаљите сликана решења као прилог имејла до 22.04.2020. на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Обавезно препишите текст задатака тако да се на слици виде и задатак и решење.

Имејл и решења обавезно потпишите наводећи одељење име и презиме.


Наставна тема: КОМБИНАТОРИКА


06-10.04.2020.

Биномни коефицијенти и Њутнова биномна формула

УПУТСТВО

Проучите градиво изложено на странама 142-149 уџбеника (ако немаш уџбеник преузми овде).

Преузмите овде домаћи задатак и решите га. Уз задатке овде су дате и најважније ф-ле.

Пошаљите сликана решења као прилог имејла до 10.4.2020. на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Имејл и решења обавезно потпишите наводећи одељење име и презиме.


23.3.-5.4. 2020.

Пермутације без понављања, варијације, комбинација без понављања

УПУТСТВО

Проучите градиво изложено на странама 132-141 уџбеника (ако немаш уџбеник преузми овде).

У циљу утврђивања и вежбања примене наученог анализирати решене задатке и сами решите задатке: 19, 22, 23, 25, 28;    31, 32    и      40,41.

Пошаљите сликана решења као прилог имејла до 6.4.2020. на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Имејл и решења обавезно потпишите наводећи одељење име и презиме.


16-21.03-2020. године

Наставни материјал за проучавање у наставној недељи одможете преузети овде или копију истог погледајте на Гоогле диску на адреси:

https://drive.google.com/open?id=1QGGi8gQUmHN31x1lQ2ZR6ix58RJ9-nC3.

Материјал са домаћим задатком и упутством је детаљније прокоментарисан на Google диску, али га на том месту можете читати и коментарисати само online, без преузимања.

Исто можете преузети овде.

 Љубомир Миленковић


 Сва питања или примедбе можете послати на e-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У теми (наслову) имејла део текста Име Презиме замените вашим стварнимименом и презименом.